Algemeen reisadvies

Het reisadvies van Bulgarije, afgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken luidt:

Waakzaamheid betrachten

Er komen namelijk incidenten voor van afpersing bij een doorreis of aan de grens. Het beste is om gewoon overdag te reizen en er wordt afgeraden in de auto te overnachten. Per auto door Bulgarije reizen is zeker mogelijk alleen het heeft wel een risico. Vooral west Europese auto’s worden nog wel eens gestolen of overvallen door personen die zich voordoen als verkeerspolitie.
Verder moet je er rekening mee houden dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat. Dit geldt ook voor Bulgarije, met name civiele doelen die vaak door buitenlanders worden bezocht. Ook vinden er af en toe criminele afrekeningen plaats waarbij tot nu toe geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

Mannen opgelet in badplaatsen

In badplaatsen zoals Sunny Beach wordt aangeraden om op te letten. Vooral voor mannen. Het gebeurt namelijk regelmatig dat mannen in hun geslachtsdeel gegrepen worden door vrouwen die hen zogenaamd proberen te versieren. Natuurlijk is dit even schrikken en voel je niet dat tegelijkertijd je portemonnee ook afgepakt wordt. Ga er ook niet tegenin als dit gebeurt, er loopt altijd een enorme Bulgaar in de buurt die je portemonnee wel hardhandig afneemt. Dit soort taferelen gebeuren niet heel vaak, maar het is verstandig hiervoor uit te kijken. Ga ’s nachts niet alleen over straat en waarschuw op tijd de politie. Dit soort scenario’s doen zich nagenoeg alleen ’s nachts in de badplaats Sunny Beach voor.

Prostituees

Prostitutie is illegaal in Bulgarije, werk hier dan ook niet aan mee. Ook wordt prostitutie als lokkertje gebruikt om mannen te beroven in de badplaats Sunny Beach. Ook in deze situatie kun je het beste gewoon doorlopen wanneer je gevraagd wordt of je interesse hebt. Blijf wel altijd beleefd, maar blijf niet stil staan, loop door. Aangeraden wordt om over de boulevard of de hoofdstraat te lopen vanwege de sociale controle.
In andere delen van Bulgarije komt dit bijna niet voor.

For english travel information about Bulgaria, see Bulgaria Travel Guide.