Zorgverzekering in Bulgarije

Als je naar Bulgarije gaat zijn er een aantal situaties met betrekking tot je zorgverzekering waar je rekening mee moet houden.

Werken in Bulgarije

Als je in Bulgarije gaat werken is het niet meer toegestaan om een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Maar als je tijdelijk in Bulgarije werkt kunnen er uitzonderingen zijn. Het is dan afhankelijk van de periode dat je naar Bulgarije gaat. Meer informatie hierover kun je vinden bij je eigen verzekeraar of via het Centrum voor Zorgverzekeringen.

Waar je alleen wel rekening mee moet houden zijn de medische kosten. Deze worden naar Nederlandse maatstaven vergoed, dus wanneer de kosten in het buitenland hoger komen te liggen dan ze normaal gesproken in Nederland zijn moet je extra geld bijbetalen.

Als je door je Nederlandse werkgever naar Bulgarije gestuurd wordt dan geniet je nog steeds je eigen Nederlandse zorgverzekering.

Studeren in Bulgarije

Als je gaat studeren in Bulgarije en je bent nog onder de 30 jaar oud, dan blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon gelden. Maar, als je naast je studie ook nog een betaalde stage of werk gaat doen in Bulgarije, dan kan het zijn dat je zorgverzekering komt te vervallen.

Als je in de verdragslanden een betaalde stage gaat doen of gaat werken dan is je zorgverzekering niet meer geldig. Zeg de Nederlandse zorgverzekering dan op en sluit een nieuwe zorgverzekering af in Bulgarije.

Op reis naar Bulgarije

Als je 3 jaar of korter naar Bulgarije op vakantie gaat en je gaat er niet werken, dan blijf je gewoon verzekerd in Nederland. Het maak hierbij niet uit of je ingeschreven staat bij de gemeente of niet.

Ga je daarentegen langer dan 3 jaar naar het Bulgarije, of je er nu gaat werken of niet, je zorgverzekering uit Nederland komt dan te vervallen. Je moet dan je zorgverzekering in Nederland opzeggen. Het is verstandig dan een zorgverzekering in Bulgarije af te sluiten.

Het is ook verstandig een reisverzekering af te sluiten.

Meer over zorgverzekeringen