Ziekenhuisopname in Bulgarije

Mocht het nou voorkomen dat je in het ziekenhuis belandt in Bulgarije, dan is er genoeg hulp die je kunt inschakelen. Allereerst zijn er de reisleiders of vertegenwoordigers van de touroperator die je zullen helpen als je een georganiseerde reis geboekt hebt. In eerste plaats moet je contact opnemen met je reisleider wanneer je opgenomen moet worden in een ziekenhuis. Deze zullen je familie en zorgverzekering informeren. Wanneer je niet op een georganiseerde reis in Bulgarije bent heb je ook geen reisleider, je kunt dan de Nederlandse ambassade in Bulgarije inschakelen om je te helpen. Zij kunnen vervolgens het thuisfront op de hoogte stellen van het nieuws of een tolk voor je inschakelen. Maar de ambassade doet dit pas wanneer alle andere mogelijkheden uitgeput zijn.

De medewerker van de ambassade neemt contact op met het ziekenhuis waarin je ligt. Vervolgens kunnen ze eventueel de alarmcentrale van de reisverzekering of zorgverzekering waarschuwen.

Universiteitsziekenhuizen en privéklinieken

Vraag zo veel mogelijk naar een behandeling in universiteitsziekenhuizen of in een privékliniek, deze zijn het beste. De eerstehulp posten aan de stranden zijn ook erg goed, alleen universiteitsziekenhuizen en privéklinieken worden aangeraden voor de beste zorg.

Zorgverzekering bij ongeval

Als je een zorgverzekering hebt in Nederland, bijvoorbeeld wanneer je op reis bent of studeert in Bulgarije, dan kan de alarmcentrale van de verzekering je helpen bij de ziekenhuisopname. Deze zorgt er dan voor dat alle rekeningen betaald worden. Maar overlegt ook regelmatig met de art over de medische situatie. Verder kan de zorgverzekering of reisverzekering ervoor zorgen dat je eerder terug kan naar Nederland.

Ook houdt de zorgverzekering en de reisverzekering contact met de familie in Nederland over de medische situatie.

Niet verzekerd in Bulgarije

Als je geen reis- of zorgverzekering hebt afgesloten op het moment dat je in het ziekenhuis wordt opgenomen, dan kan het voorkomen dat je niet behandeld wordt omdat ze niet weten of je de rekening wel kan betalen. De Nederlandse ambassade in Bulgarije kan dan bemiddelen tussen jou en het ziekenhuis. De ambassade betaald alleen niet de rekening maar kan het ziekenhuis wel op haar plichten wijzen. Ook kan de ambassade de familie in Nederland vragen om geld over te maken voor de ziekenhuisopname.