Vaccinaties Bulgarije

In principe ben je niet verplicht jezelf te laten vaccineren als je naar Bulgarije gaat. Er worden wel enkele vaccinaties aanbevolen:

  1. Hepatitis A
  2. DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

Deze vaccinaties worden aanbevolen als je naar Bulgarije gaat ongeacht de duur van je verblijf in Bulgarije. Als je daarentegen langer dan drie maanden naar Bulgarije gaat wordt aanbevolen de volgende vaccinaties te nemen:

  1. Hepatitis B
  2. Rabiës
  3. Tuberculose

Over het algemeen zijn landen waar het zeewater warmer wordt dan 24 graden gevoelig voor hepatitis. In Bulgarije wordt het zeewater in de zomer 26-28 graden en wordt het dus zeer aangeraden om een inenting tegen hepatitis te halen vooraf aan je vakantie. Het beste is om minimaal drie weken van te voren een hepatitis A inenting te halen, en je minimaal 7 maanden van te voren te laten inenten voor hepatitis B.

Verder hoef je je geen zorgen te maken om malaria, deze ziekte komt in Bulgarije niet voor.

Het kan zijn dat je last krijgt van diarree in de eerste week dat je in Bulgarije bent. Dit komt vanwege de bacteriën en virussen die in voedsel en het drinkwater zitten. Dit duurt meestal maar een paar dagen en kun je voorkomen door goed gekookt voedsel te eten. Vermijd voedsel dat niet gaar lijkt te zijn of dat aan het bederven is. Ook is het verstandig water uit voorverpakte flessen te drinken en niet uit de kraan te drinken. Let hierbij ook op ijsblokjes, maak deze ook van voorverpakt water.