Het gebruik van drinkwater in Bulgarije

Kraanwater in Bulgarije is niet altijd drinkbaar. In Bulgarije is het water niet overal van dezelfde kwaliteit. Vooral in de resorts zijn sommige waterzuiveringsinstallaties ver ondermaats. In bijvoorbeeld Sunny Beach is sinds 2011 pas een waterzuiveringsinstallatie voor het hoogseizoen. Voorheen was de installatie geschikt voor zo’n 25.000 personen, slechts 10% van de gasten in het hoogseizoen.

Aangeraden wordt dan ook om water in flessen te kopen. Deze zijn omgerekend ongeveer 30 eurocent per 0.5 liter.

Kijk ook uit met ijsklontjes, deze kunnen gemaakt zijn van water uit de kraan en dus je schone water besmetten als je vatbaar bent voor het kraanwater van Bulgarije. Maak dus zelf ijsklontjes met water uit flessen.

I.v.m. de legionella bacterie is het noodzakelijk dat water minimaal tot 60 graden Celsius verwarmd wordt voordat het vermengd wordt met gekoeld water bij bijvoorbeeld het gebruik van de douche. Deze minimumtemperatuur wordt praktisch nergens gehaald. Daarom kun je ervan uitgaan dat alleen water met chloortoepassing veilig is. Je kunt ziek worden van de legionella bacterie wanneer je de neveldruppeltjes inademt die besmet zijn met de bacterie. Deze neveling vindt plaats door de douchekop. Je kunt deze dus beter ontkoppelen en douchen zonder douchekop om neveling te voorkomen.

Daarbij blijft vaak voor- en na het vakantieseizoen water in de waterleidingen staan. Ook dit vergroot de kans op de legionella bacterie. Spoel de douche bij aankomst dus altijd goed door. Het liefst zonder neveling, je kunt hiervoor de douchekop in een emmer water onderdompelen en een tijdje laten doorstromen.

Voor meer handige informatie over Bulgarije kan ik Landenkompas Bulgarije aanraden!
Mede dank aan Terra Bulgaria voor het aanvullen van de informatie op deze website.